Paperityömaa

PERUSTAMINEN

4H yritys perustetaan sähköisesti oman  jäsenkortin kautta.

 • 4H-BMC-täytettävä-1.pdf 142 KB
  Tämän 4H-yirttäjän Business Moden Canvas- työkalun avulla voit kätevästi luoda 4H-yrityksellesi liiketoimintasuunnitelman.

INFOKIRJE HUOLTAJALLE JA YRITYSOHJAAJALLE

TALOUS, KANNATTAVUUS, LASKUTUS, KIRJANPITO

 • Kirjanpito lomake.doc 38 KB
  4H-yrityksen on pidettävä kirjaa tuloista ja menoista . Raha-asioiden seuranta on yrityksesi menestyksen elinehto.
 • tilaussopimuspohja.docx 33 KB
  Tilaussopimus on hyvä tehdä asiakkaan kanssa ennen työkeikkaa. Muokkaa pohja omalle yritykselle sopivaksi.
 • kuitti.jpg 81 KB
  Hyvään liiketoimintaan kuuluu kuitin kirjoittaminen ja asiakkaalla on oikeus saada kuitti ostamastaan tuotteesta tai palvelusta. Kuittivihkoja löytyy toimistotarvikkeita myyvistä kaupoista.

Viitenumerot laskuihisi saat esim. Danskebankin tai Osuuspankin kotisivuilta löytyvällä viitenumerolaskurilla. Viitenumeron avulla sinun on helppo kohdistaa maksettu lasku sen maksaneeseen asiakkaaseen. Viitenumero helpottaa myös laskun maksajaa. Vaihtoehtona viitenumerolle on jokin sinun laskulle ennalta määrittelemä tai asiakkaan itse kirjoittama viesti. Jompi kumpi on aina pakollinen maksajalle.

Y-TUNNUS

 • Y-tunnus.doc 38 KB
  Jos asiakkainasi on yhdistyksiä tai yrityksiä tai jos haluat yksityishenkilö-asiakkaidesi voivan hyödyntää kotitalousvähennyksen sinulta ostamistaan palveluista tarvitset Y-tunnuksen. Lue tästä lisää.

Huom: Y3-lomakkeen perusosassa sivulla 2/4 Verohallintoon ilmoitettavan päätoimialan koodin voit katsoa täältä. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa toimialasi esim. "siivous".

 • y6_ja_henkilotietolomake_lopettamisilmoitus_4H-yrittäjän mallin .pdf 3 MB
  Kun lopetat 4H-yrityksesi toiminnan ja sinulla on y-tunnus, muista lopettaa myös y-tunnuksesi eli hakeutua pois ennakonperintärekisteristä. Tässä 4H-yrittäjän mallin mukaan täytetty lopettamisilmoitus eli y6-lomake. Voit hakeutua pois ennakonperintärekisteristä myös OmaVerossa.

Y-tunnus lähetetään sinulle postitse muutaman viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Voit tarkistaa y-tunnuksesi huomattavasti nopeammin osoitteessa www.ytj.fi. Kirjoita hakukenttään sukunimesi ja etunimesi. Lisäksi löydät y-tunnuksesi OmaVerosta heti, kun se on sinulle myönnetty. 

VEROTUS JA TULOREKISTERI

 • Verotus.doc 42 KB
  Katso tästä ohjeet tulojen ja menojen ilmoittamiseen verottajalle.
 • Tulorekisteri_2.5.2019.pdf 95 KB
  Tulorekisteri ja 4H-yrittäjän kotitalousasiakkaat. 4H-yrittäjä ei käytä tulorekisteriä. Tulorekisteri on verottajan rekisteri palkkojen ilmoittamiseen. Se ei koske 4H-yrittäjää, koska 4H-yrittäjä ei maksa palkkoja.

VAKUUTUS

Kaikki 4H-yritykset eivät tarvitse vakuutusta, mutta etenkin palveluja tuottavien 4H-yritysten osalta riskit on hyvä kartoittaa ja pohtia vakuutuksen ottamista. Lue lisää 4H-yrityksen vakuutuksesta.

Pysy perillä 4H yrityksen ajankohtaisista asioista ja tilaa uutiskirje.

INFOKORTIT

 • Tietopaketti+4H-yrityksestä+asiakkaalle.doc 50 KB
  Tässä kerrotaan 4H-yrittäjyydestä asiakkaan näkökulmasta sisältäen tietoa Y-tunnuksesta, veroista, tulorekisteristä ja vakuutuksista. Voit antaa tämän asiakkaalle tiedoksi.
 • Kelan+etuudet+2017.doc 345 KB
  Jos saat opintotukea tai olet työtön ja haluaisit toimia myös 4H-yrittäjänä.
 • 4H-yritys+kasvaa.doc 38 KB
  Tästä löydät ohjeistuksen siitä, mitä teet, kun täytät 29 vuotta tai jos 4H-yrityksesi myynti lähestyy 7000 euron vuosirajaa.

4H YRITTÄJÄN LOGOT