Kesätyö esimerkkejä 2023

Kesäreportteri

Päädyin 4H Äänekoskelle kesätöihin, koska omistan itse 4H-yrityksen ja olin juuri edeltävänä talvena TET-harjoittelussa heillä. Työtehtäväni oli toimia 4H:n kesäreportterina kesän ajan. Tämä meinasi sitä, että pääsin mukaan seuraamaan tapahtumia, tapaamaan ja haastattelemaan ihmisiä ja kokoamaan näistä omia ajatuksia ja tekstejä, teille jaettavaksi.

Kesän aikana pääsin, esimerkiksi tapaamaan useita 4H:n kautta työllistyneitä nuoria ja seuraamaan 4H:n järjestämää toimintaa kesän aikana, kuten rantauimakoulua. Työskentely 4H:lla oli mielestäni hyvä kokemus ja pidin työni joustavuudesta, koska minulla oli muitakin vuorotöitä kesän aikana. Sain itse suunnitella missä, milloin ja miten teen töitä. Tällainen antaa hyvää harjoitusta itsenäisyydestä ja vastuun ottamisesta, työkokemuksen ohella tietenkin.

Työtehtäväni olivat hyvin erilaisia muihin kesätöihin verrattuna ja siksi tämä oli aivan upea mahdollisuus ja kokemus. Näin juuri lukiossa aloittaneena tällainen työ, joka vaatii vähän enemmän luovuutta ja vaivaa tuli todella tarpeeseen ja uskon, että opin paljon hyödyllisiä asioita työjakson aikana.

Ihan paras asia työssä oli monipuolisuus. Pääsin tapaamaan ja haastattelemaan aivan kaikkia, lapsista nuoriin, ja nuorista aikuisiin. Pääsin jopa haastattelemaan vaihto-oppilasta Sveitsistä, eli englanniksi puhumistakin pääsi treenaamaan ja eläimiäkään ei jäänyt puuttumaan, sillä pääsin tapaamaan lammaspaimenen ja lampaita.

Työjakso myös avasi minulle, että millaista toimintaa 4H tarjoaa ja miten toimintaa käytännössä järjestetään. Jos tulisi mahdollisuus tulisin 4H:lle kesätöihin ehdottomasti uudestaan ja suosittelen muitakin nuoria harkitsemaan tätä työtä! Kesän aikana opin paljon uusia asioita työelämästä ja itsestäni. Kiitän 4H Äänekoskea mukavasta työpaikasta ja aivan ihanista työntekijöistä, Miljasta ja Emmasta.

Aittatori

Pääsin 4H:n kesäreportterina haastattelemaan yhtä Sumiaisten Aittatorin kesätyöntekijää, Ainoa. Aino kertoi, että tämä on hänen ensimmäinen kesä töissä Aittatorilla ja hän onkin ollut töissä jo muutaman viikon. Hän toimii avustavana myyjänä kassalla, eli hän avustaa kassalla toimivaa myyjää. Hänen lempi työtehtävä onkin myytyjen leivoksien pakkaaminen ja niiden antaminen asiakkaille.

Ainon sanoin, hän päätti hakea työtehtävään, koska hän näki hakemuksen ja oli itsekin jo ennestään ajatellut, että leipoisi Aittatorille. Aino sanoi, että tulisi tulevinakin kesinä Aittatorille töihin, jos siihen vain on mahdollisuus. Hän kuvailikin työpaikan ilmapiiriä turvalliseksi, rennoksi ja hauskaksi. Juuri siksi Aino suosittelisi ehdottomasti työtä myös muille. Työ on rentoa, mutta siinä oppii silti paljon erilaista, pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja sosiaaliset taidot kehittyvät.

-Melinda, kesäreportteri

VOK huoltopalvelut 

VOK on vesiosuuskuntien huoltopalvelut oy, joka on aloittanut toimintansa vuonna 2008. VOK sai alkunsa, kun vesihuolto-osuuskuntien rakentamaisaikaiset perustajat päättivät, ajattelivat. Vesihuoltoverkostojen ylläpito kannatta hoitaa ammattimaisesti. Palveluyritys on kasvanut tarpeen mukaan. VOK “Vettä ja elämää 3.0”palvelusopimusta ostetaan kuuden vesihuolto-osuuskunnan tarpeisiin. Jotka ovat Haapasuo-Haapala VOK, Koivisto VOK, Mämme VOK, Vehniä VOK ja Vesankajärvi VOK.P-H VOK. Vok-huoltopalvelut oy yrityksessä työskentelee myös 4H:n kautta nuoria. Juuso Kankainen ja Eeli Väisänen kertoivat VOK:n toiminnasta ja heidän työtehtävistään.

VOK-huoltopalvelut oy rakentaa uusia vesihuoltoliittymien pumppaamoita, peruskorjaa jätevesipumppuja, hyödyntää ja korjaa älypumppuja. Heillä myös suositaan kestävää kehitystä. Heidän toiminnassaan hyödynnetään käytettyjä autoja. Autot ovat alun perin hankittu käytettynä ja sitten VOK työntekijät ovat itse kunnostaneet autot työkuntoon. VOK : lla on käytössä myös linjapumppaamojen etävalvonta ,digivalvonta, eli tietokoneilta pystyy seuraamaan ja päivystämään pumppaamoita. VOK-huoltopalvelut oy:llä on useampi nuori työntekijä. Osa jo useamman vuoden olleet yhtiön palveluksessa. Kaikki työntekijät ovat tullessaan yhtiön palvelukseen toisen asteen ammattitutkinnon suorittaneita, mutta saavat vesihuoltoammattitutkinnon koulutuksen lisäksi Sykli ympäristöopiston teoria ja käytännön opetus työpaikalla. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja kehui työntekijöiden esimerkillisyyttä ja kehittymistä alalla huomattavasti. Hän on sitä mieltä, että alalla kannattaa panostaa nuoriin työntekijöihin ja, että työ sopii kaikille, koska kyse on osaamisesta ja motivaatiosta.

Juuso päätyi hakemaan VOK:ille töihin, koska ystäviä oli samalla alalla ja Eeli haki kesätöihin, koska oli ollut VOK:illa aikaisempinakin kesinä töissä. Eelin työtehtäviin VOK:illa kuuluu jätevesipumppaamoiden ja kaivojen huoltaminen. Juuson tehtäviin taas kuuluu sähkötyöt, esimerkiksi pumppujen kytkeminen ja keskuksien kunnostaminen. Molemmat tulisi uudestaan töihin ja suosittelevat työtä myös muille, koska työ on mukavaa ja työpaikan ilmapiiri on rento ja viihdyttävä.

Lammaspaimen

Sumiaisissa toimii kolme kesätyöntekijää lampaiden hoidossa. Venla, joka työskentelee tehtävässä nyt kolmatta vuotta, kertoi meille vähän työstään ja siitä, mitä siihen sisältyy. Lampaita on laitumella yhteensä kolme ja työntekijöiden tehtävä on vahtia lampaita sekä katsoa, että lampailla on vettä ja kivennäistä aamuin ja illoin.

Venlan mukaan työ on todella rentoa ja hän suosittelisi sitä muille, koska työajat ovat joustavat, työnteko on rentoa ja työssä oppii paljon uutta, esimerkiksi miten lampaita voi erottaa toisistaan. Venla itse kertoi oppineensa, että lampaat voi erottaa käytöksestä ja pienistä yksityiskohdista, kuten täplistä nenässä ja korvissa. Hän mainitsi myös havainneensa, että lampaat syövät paljon voikukkia ja nämä ovatkin lampaiden lempi herkkua. Pääsin itsekin silittämään ja syöttämään lampaita, se näkyykin kuvissa.

-Melinda, kesäreportteri

Majakka

4H:n kautta työllistyy usea nuori kesän aikana, esimerkiksi Suolahdessa sijaitsevaan Majakkaan. Tänä kesänä Majakassa työskennellyt Miina ja siellä juuri aloittamassa Jesse ovat hakeneet töihin 4H:n kautta.

Miina päätti hakea kesätöitä 4H:lta tänä kesänä, koska on ollut ennenkin sitä kautta kesätöissä. Hänen työtehtäviin kuului, esimerkiksi tiskaaminen, kassalla oleminen, pöytien siivoaminen ja välillä myös ruoan tekemisessä auttaminen. Miinan mielestä Majakassa työskentelyssä parasta oli kaikki ja työpaikalla on hauska ja hyvä fiilis. Hän suosittelee muillekin hakemista, koska saa hyvin työkokemusta.

Jesse päätyi hakemaan 4H:n kautta kesätöihin, koska kiinnostui koulussa esitellyistä työnhaku vaihtoehdoista. Jesse on ollut aikaisemminkin kesätöissä, esimerkiksi kaupassa ja siksi hänellä ei ole erityisiä odotuksia Majakassa työskentelystä. Hän suosittelee 4H:n kautta kesätöihin hakua, koska hakemisprosessi on helppo.

-Melinda, kesäreportteri

Kesätyö esimerkkejä 2020

Camilla Vierre työskentelee Häränvirta Bar&Cafessa kahvila-ja ravintolatyöntekijänä. 
Camillan työnkuvaan kuuluu erilaisten ruokien ja jäätelötötteröiden valmistaminen, tarjoilu, kassatyöskentely ja ohessa siisteyden ylläpitäminen. 
Työhön Camilla haki Häränvirta Bar&Cafeen facebooksivuilla olevasta ilmoituksesta. Hän otti yhteyttä sivuilla näkyvään numeroon, täytti hakemuksen 4H:n sivuilla ja kävi paikan päällä esittäytymässä. 
Työtunnit vaihtelevat viikoittain, sillä työ riippuu paljon säätilanteesta. Töitä riittää hyvin joka viikolle, mutta töiden ohessa kerkeää myös lomailla. Keskimäärin työtunteja on viikossa 20-30 tuntiin. 
Camilla suosittelee kesätyöpaikkaa ahkerille henkilöille, jotka tykkäävät olla tekemisissä muiden kanssa. Myös kiinnostus ravintola-alaa kohtaan on eduksi, sillä työ sisältää suurimmaksi osaksi asiakaspalvelua ja ruokien tekemistä. 

Jemina Hänninen ja Viivi Lupsakko työskentelevät Kesäkahvila Tyynessä Sumiaisissa. 
Heidän työnkuvaansa kuuluu asiakaspalvelutyöt, kassatyöskentely, ruoanlaitto, siivoaminen, aamuvalmistelut, iltasiivoukset ja leipominen. 
Tytöt hakivat kesätöihin 4H:n kautta. Vinkkiä kesätyöpaikkaan he saivat myös sukulaisilta. 
Työpäivien kesto vaihtelee 5.5 tunnista- 8.5 tuntiin. Työtunteja kertyy viikossa 30-35. 
Jemina ja Viivi suosittelevat kyseistä kesätyöpaikkaa oma-aloitteisille, asiakaspalveluhenkisille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille henkilöille. 

Vilhelmiina Schroderus työskentelee suoramyyntipisteellä aittatorilla Sumiaisissa.  
Vilhelmiinan työnkuvaan kuuluu myyminen, kahvinkeitto, siivoaminen, järjestely ja leipominen.  
Kesätöihin hän haki vuonna 2014, lähettämällä kesätyöhakemuksen 4H:lle. Hän työskentelee aittatorilla jo kuudetta kesää. 
Työpäivät kestävät kuusi tuntia, ja työtunteja kertyy viikossa noin kaksikymmentä. 
Vilhelmiina suosittelee kesätyöpaikkaa kärsivällisille ja rauhallisille henkilöille. 

Tuukka Lupsakko työskentelee kauppa-apulaisena Kyläkauppa Voikukassa Sumiaisten keskustassa. 
Tuukan työnkuvaan kauppa-apulaisena kuuluu hyllyttäminen, hinnoittelu, siivoaminen ja kassalla rahastaminen. 
Kesätöihin Tuukka haki ilmoituksen kautta, jonka jälkeen hän laittoi kesätyöhakemuksen 4H:lle. 
Työpäivän pituus on kuusi tuntia, ja työtunteja viikossa kertyy 30. 
Kesätyöpaikkaa Tuukka suosittelee asiakaspalveluhenkisille ihmisille. 

Salla Kaikkonen toimii lampurina Sumiaisissa. 
Sallan työnkuvaan lampaanhoitajana kuuluu veden vaihto, kivennäisen lisääminen ja aidan kunnon tarkistus. Tärkeää on myös tarkistaa kaikkien lampaiden olevan tallella ja että lampaat ovat kunnossa. Lampaiden totuttaminen ihmiseen on myös osa työnkuvaa. 
Salla haki kesätöihin 4H:n nettisivuilta. Hän tekee päivässä tunnin verran töitä. Työtunteja hänelle kertyy viikon aikana yhteensä seitsemän. 
Kyseistä kesätyötä Salla suosittelee henkilöille, jotka tykkäävät touhuta eläinten parissa. 

 Inka Kortelainen työskentelee piha- ja siivoustyöntekijänä Äänekoskella. 
Inkan työnkuvaan kuuluu ikkunoiden peseminen, nurmikon leikkuu, sekä toisinaan kitkentää ja marjojen poimintaa. Työtehtäviä löytyy laidasta laitaan. 
Kesätyöhön Inka haki 4H:n joka kesäisen kesätyöhaun kautta ja kesätöitä kyselemällä. Inka on työskennellyt 4H:n tarjoamissa kesätöissä jo monta vuotta. 
Työtunnit vaihtelevat tilauksien ja tarpeiden mukaan. Joskus työviikko saattaa olla täysi ja toisinaan työtä on vain muutama tunti viikossa. Inkan mukaan kaikki on suurimmaksi osaksi kiinni omasta itsestä ja siitä, miten itse tyn tekemisen sopii ja aikatauluttaa. 
Inkan mukaan kyseinen kesätyö sopii henkilöille jotka ovat oma-aloitteisia ja uskaltavat työskennellä yksin. Asioiden aikatauluttaminen ja sosiaalisuus ovat myös etuja antavia taitoja. Hyvin pärjää myös silloin kun on positiivinen ja reipas työntekijä! 

4h yritykseni Aloitin 4h-yrittäjänä viime vuoden syksyllä. Teen yrityksessäni metsä- ja pihatöitä, ympäri vuoden. Yrityksen perustaminen 4h:n kautta oli kiinnostanut minua jo hetken aikaa ja syksyllä päätin sen vihdoinkin tehdä. 
Yrittämiseen liittyvien seikkojen opettelu onnistuikin sujuvasti ja yritys oli perustettu hetkessä. Yritykseni toimintaan kuuluu kaikenlaiset metsä- ja pihatyöt taimien istutuksesta ruohonleikkuuseen. Tarvittavat työkalut ovat minulla saatavilla niin 4h:n yhteisessä käytössä olevien ja minun omien välineiden muodossa. Teen kaikenlaista työtä mielelläni motivaationa saatu kokemus sekä tienestit työstä. 
Yrittäjän työssä on myös mukavaa vaihtuvat työskentely-ympäristöt sekä tilanteet. Yrittämisen parhaimpia puolia ovat vapaus toimia omalla tavalla. Tehdyn valmistelu- ja markkinointityön määrä näkyy suoraan asiakasmäärissä. Myös riippumattomuus kilpailluista työnantajista ja mahdollisuus työllistää itseni tekevät yrittämisestä mukavaa. 
Parhaisiin puoliin kuuluu myös vapaus hinnoitella oma työ ja päättää työn tekemisen määrästä. Kaikenkaikkiaan oman 4h-yrityksen pyörittäminen on helppoa ja hyviä puolia riittää. Omassa yrityksessä tehdyn työn tuloksen huomaa varmasti.  
Veeti Lukkarinen, Veetin Piha- ja Metsä 4h-yrityksen pyörittäjä.