Kesätyö esimerkkejä 2020

Camilla Vierre työskentelee Häränvirta Bar&Cafessa kahvila-ja ravintolatyöntekijänä. 
Camillan työnkuvaan kuuluu erilaisten ruokien ja jäätelötötteröiden valmistaminen, tarjoilu, kassatyöskentely ja ohessa siisteyden ylläpitäminen. 
Työhön Camilla haki Häränvirta Bar&Cafeen facebooksivuilla olevasta ilmoituksesta. Hän otti yhteyttä sivuilla näkyvään numeroon, täytti hakemuksen 4H:n sivuilla ja kävi paikan päällä esittäytymässä. 
Työtunnit vaihtelevat viikoittain, sillä työ riippuu paljon säätilanteesta. Töitä riittää hyvin joka viikolle, mutta töiden ohessa kerkeää myös lomailla. Keskimäärin työtunteja on viikossa 20-30 tuntiin. 
Camilla suosittelee kesätyöpaikkaa ahkerille henkilöille, jotka tykkäävät olla tekemisissä muiden kanssa. Myös kiinnostus ravintola-alaa kohtaan on eduksi, sillä työ sisältää suurimmaksi osaksi asiakaspalvelua ja ruokien tekemistä. 

Jemina Hänninen ja Viivi Lupsakko työskentelevät Kesäkahvila Tyynessä Sumiaisissa. 
Heidän työnkuvaansa kuuluu asiakaspalvelutyöt, kassatyöskentely, ruoanlaitto, siivoaminen, aamuvalmistelut, iltasiivoukset ja leipominen. 
Tytöt hakivat kesätöihin 4H:n kautta. Vinkkiä kesätyöpaikkaan he saivat myös sukulaisilta. 
Työpäivien kesto vaihtelee 5.5 tunnista- 8.5 tuntiin. Työtunteja kertyy viikossa 30-35. 
Jemina ja Viivi suosittelevat kyseistä kesätyöpaikkaa oma-aloitteisille, asiakaspalveluhenkisille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille henkilöille. 

Vilhelmiina Schroderus työskentelee suoramyyntipisteellä aittatorilla Sumiaisissa.  
Vilhelmiinan työnkuvaan kuuluu myyminen, kahvinkeitto, siivoaminen, järjestely ja leipominen.  
Kesätöihin hän haki vuonna 2014, lähettämällä kesätyöhakemuksen 4H:lle. Hän työskentelee aittatorilla jo kuudetta kesää. 
Työpäivät kestävät kuusi tuntia, ja työtunteja kertyy viikossa noin kaksikymmentä. 
Vilhelmiina suosittelee kesätyöpaikkaa kärsivällisille ja rauhallisille henkilöille. 

Tuukka Lupsakko työskentelee kauppa-apulaisena Kyläkauppa Voikukassa Sumiaisten keskustassa. 
Tuukan työnkuvaan kauppa-apulaisena kuuluu hyllyttäminen, hinnoittelu, siivoaminen ja kassalla rahastaminen. 
Kesätöihin Tuukka haki ilmoituksen kautta, jonka jälkeen hän laittoi kesätyöhakemuksen 4H:lle. 
Työpäivän pituus on kuusi tuntia, ja työtunteja viikossa kertyy 30. 
Kesätyöpaikkaa Tuukka suosittelee asiakaspalveluhenkisille ihmisille. 

Salla Kaikkonen toimii lampurina Sumiaisissa. 
Sallan työnkuvaan lampaanhoitajana kuuluu veden vaihto, kivennäisen lisääminen ja aidan kunnon tarkistus. Tärkeää on myös tarkistaa kaikkien lampaiden olevan tallella ja että lampaat ovat kunnossa. Lampaiden totuttaminen ihmiseen on myös osa työnkuvaa. 
Salla haki kesätöihin 4H:n nettisivuilta. Hän tekee päivässä tunnin verran töitä. Työtunteja hänelle kertyy viikon aikana yhteensä seitsemän. 
Kyseistä kesätyötä Salla suosittelee henkilöille, jotka tykkäävät touhuta eläinten parissa. 

 Inka Kortelainen työskentelee piha- ja siivoustyöntekijänä Äänekoskella. 
Inkan työnkuvaan kuuluu ikkunoiden peseminen, nurmikon leikkuu, sekä toisinaan kitkentää ja marjojen poimintaa. Työtehtäviä löytyy laidasta laitaan. 
Kesätyöhön Inka haki 4H:n joka kesäisen kesätyöhaun kautta ja kesätöitä kyselemällä. Inka on työskennellyt 4H:n tarjoamissa kesätöissä jo monta vuotta. 
Työtunnit vaihtelevat tilauksien ja tarpeiden mukaan. Joskus työviikko saattaa olla täysi ja toisinaan työtä on vain muutama tunti viikossa. Inkan mukaan kaikki on suurimmaksi osaksi kiinni omasta itsestä ja siitä, miten itse tyn tekemisen sopii ja aikatauluttaa. 
Inkan mukaan kyseinen kesätyö sopii henkilöille jotka ovat oma-aloitteisia ja uskaltavat työskennellä yksin. Asioiden aikatauluttaminen ja sosiaalisuus ovat myös etuja antavia taitoja. Hyvin pärjää myös silloin kun on positiivinen ja reipas työntekijä! 

4h yritykseni Aloitin 4h-yrittäjänä viime vuoden syksyllä. Teen yrityksessäni metsä- ja pihatöitä, ympäri vuoden. Yrityksen perustaminen 4h:n kautta oli kiinnostanut minua jo hetken aikaa ja syksyllä päätin sen vihdoinkin tehdä. 
Yrittämiseen liittyvien seikkojen opettelu onnistuikin sujuvasti ja yritys oli perustettu hetkessä. Yritykseni toimintaan kuuluu kaikenlaiset metsä- ja pihatyöt taimien istutuksesta ruohonleikkuuseen. Tarvittavat työkalut ovat minulla saatavilla niin 4h:n yhteisessä käytössä olevien ja minun omien välineiden muodossa. Teen kaikenlaista työtä mielelläni motivaationa saatu kokemus sekä tienestit työstä. 
Yrittäjän työssä on myös mukavaa vaihtuvat työskentely-ympäristöt sekä tilanteet. Yrittämisen parhaimpia puolia ovat vapaus toimia omalla tavalla. Tehdyn valmistelu- ja markkinointityön määrä näkyy suoraan asiakasmäärissä. Myös riippumattomuus kilpailluista työnantajista ja mahdollisuus työllistää itseni tekevät yrittämisestä mukavaa. 
Parhaisiin puoliin kuuluu myös vapaus hinnoitella oma työ ja päättää työn tekemisen määrästä. Kaikenkaikkiaan oman 4h-yrityksen pyörittäminen on helppoa ja hyviä puolia riittää. Omassa yrityksessä tehdyn työn tuloksen huomaa varmasti.  
Veeti Lukkarinen, Veetin Piha- ja Metsä 4h-yrityksen pyörittäjä.